Frankitchen

Koprovka z cukety

Napsala 12 července, 2023Žádné komentáře

Receptů z cukety není nikdy dost. Kdo je pěstujete doma, určitě to znáte. Rozdáváte je všude možně, ale stejně pořád máte dostatek i pro sebe. Ráda je proto začátkem léta redukuji a dělám plněné cuketové květy, které jsou vážně delikatesa. Jednoduchý recept jsem psala již minulý rok a odkaz ně najdete tady.

Koprovka je naše české, tradiční jídlo a většinou je to tak, že ji milujete, nebo nesnášíte. Věřím, že dojem z koprovky udělá především poctivá příprava, kvalitní suroviny a fakt, jestli máte rádi kopr a kyselou chuť nebo ne. Já osobně miluji koprovou omáčku ze zredukovaného hovězího vývaru, smetany a čerstvého kopru, kterou po rozmixování není potřeba zahušťovat moukou nebo doslazovat.

Zeleninová koprovka?

Tuto zeleninovou verzi už vařím dlouho a má jednu velikou výhodu, ingredience můžete lehce obměňovat podle toho, co zrovna máte ve spíži. Základem je cibule, cuketa, která má neutrální chuť a celer, z kterého restováním na másle vytáhnete sladké tóny. Mimo jiné, když už jsem u celeru, řekla bych, že je to hodně opomíjený druh zeleniny. Nejen že je to naše lokální potravina, má spoustu benefitů pro zdraví, ale to, jaké jemné chutě se z něj vyloupnou po restování a pečení, je úžasné. Krásně se hodí ve spojení s lanýžem nebo houbami. Často z něj dělám pyré nebo polévku, ale o tom zase příště.

Když jsem psala poprvé recept na koprovku z cukety na Instagram, zmiňovala jsem ještě další druhy zeleniny – petržel, fenykl a brambory. Na zahuštění jsem také přidala zpařené jáhly. Fenykl má specifickou chuť, která všem nemusí sednout. Jestli ho máte rádi, určitě jej použijte. Příjemně vás překvapí. Pokud chcete dosáhnout co nejvíce neutrální chuti, použijte pouze cibuli, celer, cuketu a brambory.

Poměr surovin je orientační. Můžete si tento pokrm uzpůsobit tomu, kolik čerstvých surovin máte zrovna doma.

 

Ingredience

 

1 velká bílá cibule

1 velká cuketa

1/2 bulvy čerstvého fenyklu

1/2 bulvy menšího celeru

1 l hovězího vývaru (lze použít i zeleninový vývar)

300 ml 33% smetany (lze použít i rostlinnou smetanu)

dvě plné hrsti čerstvého kopru

jablečný ocet dle chuti

kousek másla

olivový olej

pepř

sůl

 

Rozpalte větší hrnec, přidejte olivový olej a cibuli. Chvíli restujte, přidejte kousek másla a přisypte na kostičky nakrájený celer. Restujte asi další 4 minuty a přidejte najemno nakrájený fenykl. Restujte společně s celerem dalších pár minut a pak přisypte na kostičky nakrájenou cuketu. Opět důkladně několik minut restujte. Restovanou zeleninu zalijte vývarem, hrnec přiklopte pokličkou a duste doměkka. Směs nechejte chvíli vychladnout, pak přelejte do výkonného mixéru a krátce mixujte. Přidejte ocet, pepř, sůl a smetanu a opět mixujte. Na závěr do mixéru nasypte plné hrsti čerstvého kopru a mixujte dohladka.

 

V létě je tato omáčka skvělá s pečenými grenaille a zastřeným vajíčkem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře