
Tyhle sušenky vznikly úplně spontánně. Měla jsem chuť na něco sladkého a křupavého k nedělní kávě. Zároveň jsem chtěla vytvořit zdravější verzi, co mi navíc vydrží chvíli uskladněná, abych mohla mlsat ještě v týdnu. Pravdou je, že nám sušenky moc dlouho nevydržely a bylo docela těžké skončit jen u jedné.
Co je Panela?
Panela je sušená třtinová šťáva s výraznou karamelovou chutí. Zpracovává se bez chemických procesů, zahříváním a lisováním cukrové třtiny. Panela se během výroby nezbavuje melasy a tak si zachovává vysoký podíl minerálů. Díky tomu je doporučovaná jako zdroj energie při vyčerpání, zejména pro sportovce. Panelu koupíte třeba tady.
Ingredience
280 g mandlové mouky
80 g panely
60 g kokosové mouky
6 lžic mandlového másla
6 lžic změklého ghee
2 velká vejce
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička sody
1 lžička vanilkového extraktu (používám tento)
1 lžička mandlového extraktu (používám tento)
špetka maldonské soli
hrst mandlových plátků na posyp
V menší misce smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, kypřící prášek, sodu a špetku soli. Ve větší misce vyšlehejte ghee s panelou, přidejte mandlové máslo, vejce a prošlehejte, aby se vše hezky spojilo. Přidejte vanilkový a mandlový extrakt. Do mokré směsi lehce vmíchejte suchou směs a promíchejte. Do finální směsi můžete přidat kousky čokolády. Směs nechejte odležet aspoň hodinu v ledničce, ideálně přes noc.
Dávkujte na plech vyložený pečícím papírem nejlépe naběračkou na zmrzlinu, nebo tvořte v dlaních kuličky a ty lehce přimáčkněte k plechu lžící. Posypte plátky mandlí. Z těchto surovin jsem pomocí naběračky vytvořila 15 větších sušenek. Sušenky se při pečení lehce rozjedou do stran, myslete na to při jejich uspořádání na plech. Pečte zhruba 20 minut při 170 stupních. Hotové sušenky jsou ještě měkké, ale jdou hezky odlepit z pečícího papíru. Vychladlé sušenky umístěte do vzduchotěsné dózy.