Dorty a dezertyFrankitchen

Mini Pavlovy s krémem z čerstvých mandarinek a prosecca

Láska prochází žaludkem

Pavlovy jsou pro mě zamilovaným dezertem. Sníh mám ráda odmalička nejen na sjezdovkách, ale i v dezertech. Pamatuju si, jak mi moje prababička nosila bleskový koláč s rybízovou marmeládou a sněhovou peřinou. Bývalo to v létě, kdy se sklízel rybíz. Celé dny jsem trávila na zahradě, pomáhala sbírat a taky ujídat. Ten koláč chutnal tak speciálně a ačkoliv máme s babičkou a mamkou stejný recept, nikomu z nás se ho nepodařilo upéct právě tak. Tajemství zřejmě spočívalo v prababiččiných starých kamnech a jejich laskavých rukou, které odešly spolu s nejlepším bleskovým koláčem.

Když jsem se seznámila s manželem a zjistila, že nás pojí láska ke sněhu, srdce mi zaplesalo. Upekla jsem první Pavlovu a Ríša prohlásil, že to je ten nejlepší dort, co kdy jedl. ,,Vždyť jsou to jen bílky, cukr, šlehačka a ovoce” zasmála jsem se. ,,V jednoduchosti je krása, navíc nic nekřupe a nerozplývá se na jazyku tak jako Pavlova.” Od té doby jsme jeho narozeniny neslavili s jiným dortem.

Únor se nese ve znamení svátku zamilovaných a křehký dezert z bílkového sněhu krásně ladí k počasí venku. Pavlovy můžete naplnit jen šlehačkou a libovolným ovocem, ale moc bych vám doporučovala zkusit tento mandarinkový krém. Nejen, že spotřebujete oddělené žloutky, ale kyselkavá chuť mandarinek se ke sladkému křupavému korpusu perfektně hodí. Navíc je teď seženete ve skvělé kvalitě, protože je jejich sezóna.

Jak na Pavlovy?

Ingredience na 9 mini Pavlov o průměru cca 10 cm

5 bílků

špetka soli

180 g cukru krupice

1 lžíce citronové šťávy

80 g moučkového cukru

1 lžička kukuřičného škrobu

Troubu vyhřejte na 120°C. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na střední otáčky dokud se nevytvoří bílá pěna. Poté zvyšte otáčky a postupně po lžících zašlehejte krupicový cukr, dokud se ve směsi pořádně nezapracuje. Trvá to asi 10 minut a je potřeba tento krok neuspíšit, aby se Pavlovy hezky povedly a jejich struktura zůstala nadýchaná, bílá a pevná. Po deseti minutách šlehání snižte otáčky, přidejte citronovou šťávu, po lžičkách moučkový cukr a lžičku škrobu. Prošlehejte dohromady jen krátce.

Bílkový sníh přendejte do cukrářského sáčku se špičkou. Já používám špičku Wilton 1M, ale moc hezky vypadá i špička hladká. Směs nastříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Sníh můžete nanést taky jen tak lžící a vytvořit rustikální tvary. Aby se Pavlovy dobře nanášely, můžete přilepit pečící papír k plechu trochou sněhu. Těsně před přenesením plechu do trouby snižte teplotu na 100°C a Pavlovy sušte 2-2,5 h na spodní liště v troubě. Po upečení Pavlovy ponechejte v troubě do úplného vychladnutí. Dobře upečené korpusy jdou krásně sloupnout z pečícího papíru. Korpusy vydrží v pohodě do druhého dne, když je uskladníte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě.

Mandarinkový krém s proseccem

Ingredience na skleničku mandarinkového krému

70 g cukru krupice

150 ml šťávy z čerstvých mandarinek

50 ml prosecca

lžíce citronové šťávy

5 žloutků

100 g másla

V žáruvzdorné misce smíchejte cukr, mandarinkovou šťávu, citronovou šťávu, prosecco a žloutky a míchejte nad parou dokud směs nezhoustne. Po zhoustnutí směs odstavte a ručně metličkou zašlehejte na kostičky nakrájené máslo. Ihned přelejte do sklenice a dejte vychladit.

Šlehačka

400 g 40% smetany

Vychlazenou smetanu vyšlehejte do šlehačky. Přendejte do cukrářského sáčku se stejnou špičkou, jakou jste použili na stříkání Pavlov.

Zdobení

Do vychladlých Pavlovek navrstvěte 4 lžíce mandarinkového krému, nastříkejte šlehačku a posypte ovocem. Tentokrát jsem použila lyofilizovaní brusinky, čerstvé brusinky v cukru a kumquat. Tuhle kombinaci moc ráda používám právě v zimě, protože se mi do tohoto období moc hodí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře