
Jestli jste zkoušeli recept na tento banánový chlebíček, tak vás tenhle na dýňový jistě nepřekvapí. Banány v něm nahradilo dýňové pyré a chutě podzimu krásně doladilo voňavé koření.
Nebojte se aquafaby
I v této verzi používám aquafabu a pokud jste ji ještě nezkusili, jděte do toho. Aquafaba je nálev z cizrny, proto jej nevylévejte, ale uschovejte na další použití. Vychlazená aquafaba má neutrální chuť, je plná bílkovin a lze ji stejně jako bílky vyšlehat do sněhu. Vytvoříte z ní třeba čokopěnu, veganskou majonézu, nebo s ní lze zjemnit humus.
Jak na dýňové pyré?
Pečení pozvedne chuť každé zeleniny. Do tohoto chlebíčku jsem použila pyré z pečené Hokkaido dýně. Dýni jsem očistila, rozřízla na půl a pekla na 160 stupňů 40 minut. Po vychladnutí jsem lžičkou vydlabala dužinu a rozmixovala.
Ingredience
240 g špaldové mouky
2 lžičky dýňového koření (používám tohle od Antonína)
2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky kardamomu
1 lžička sody
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
60 ml ovesného nebo jiného rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
90 ml aquafaby (používám tuhle z DM)
70 ml rostlinného oleje
150 g kokosového cukru
420 g dýňového pyré
2 lžíce javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
hrst dýňových semínek
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na chlebíček vytřete olejem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Do misky nalejte ovesné mléko a lžíci jablečného octa, zamíchejte a nechte chvíli odstát. V menší misce lehce prošlehejte aquafabu, aby se na povrchu vytvořila pěna. Do větší mísy nasypte kokosový cukr a olej a pořádně prošlehejte mixérem, aby se směs hezky spojila. Přidejte prošlehanou aquafabu a zase šlehejte, aby byla směs konzistentní. Přidejte ovesné mléko s jablečným octem, dýňové pyré, javorový sirup, vanilkový extrakt a prošlehejte. V další míse promíchejte mouku, koření, sodu, prášek do pečiva a sůl.
Pomocí stěrky lehce zapracujte suchou směs do vlhké směsi, lehce převalujte, až se směsi spojí a neuvidíte žádná světlá, moučná místečka. Pokud chcete, přidejte hrst nasekaných vlašských, nebo pekanových ořechů. Směs nalejte do připravené formy, zarovnejte stěrkou a posypte dýňovými semínky.
Pečte zhruba 70 minut na 170 stupňů. Že je chlebíček hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli a po vytažení na ní nebudou ulpívat drobečky, ale bude hladká. Po vyjmutí z trouby nechejte chlebíček 10 minut odpočívat, pak ho opatrně vyklopte a nechte ještě asi 30 minut vychladnout.
Chlebíček doporučuji potřít oříškovým máslem.
Videorecept najdete tady.