
Macaroni and Cheese
Historie
Podobně jako asi každého z nás v dětství provázely špagety s kečupem, Američany provází Mac and Cheese. Základ tohoto jídla tvoří uvařené těstoviny, většinou macaroni nebo mušličky, které se dochucují sýrovou omáčkou z cheddaru, sladké papriky, hořčice a zdobí posypkou ze strouhanky.
Když se řekne Amerika, taky vás jako první jídlo napadne burger?
Tenhle pokrm sahá historicky ještě dál a je snad ještě tradičnější. První zmínka se objevila v italské kuchařce Liber de Coquina již ve 14. století.
Kde se vzala americká verze?
Údajně si toto jídlo při toulkách po Itálii zamiloval sám americký prezident Thomas Jefferson. Po tom, co mu zemřela manželka a domácnost převzala dcera Mary, nechal dovézt z Itálie stroj na výrobu těstovin a neustále toužil po tomto receptu. Mary v něm nahradila italský parmazán za vyzrálý cheddar a tak vznikla jeho americká podoba. Místo Mary ho však připravovali její otroci, kteří brzo zjistili, že tenhle recept je nejen velmi jednoduchý, ale i chutný a zároveň levný. Proto se rychle rozšířil mezi jejich komunitu. Prezident si Mac and Cheese taky často žádal při večeřích s přáteli a nechával je servírovat jako přílohu na sváteční tabuli v Bílém domě a tak pokrm velmi zpopularizoval.
I přesto, že není tradičním jídlem na Den díkuvzdání, často jako příloha zdobí stoly amerických domácností. Toužila jsem uvařit jídlo, s kterým bychom ho aspoň symbolicky oslavili, protože máme s Ríšou Ameriku moc rádi. Místo klasické verze s cheddarem a bešamelem jsem sáhla po lehčí rostlinné alternativě.
Jak na sýrovou chuť rostlinnou cestou?
Kešu
Z tučných kešu oříšků se dá vytvořit skvělý základ pro rostlinnou alternativu sýra. Stačí kešu oříšky namočit na hodinu v horké vodě nebo přes noc ve studené a rozmixovat dohladka. Ostatní ingredience jako je lahůdkové droždí a koření základu dodá chuť sýra.
Lahůdkové droždí
Jedná se o inaktivní druh sušeného droždí, které má jemnou oříškovou až sýrovou chuť. Tato ingredience je velmi bohatá na bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerály chrom a železo. Je ideální do jídel, kde byste normálně přidali sýr – omáček, pomazánek, polévek nebo salátů a vytvoříte s ním třeba i veganský parmazán.
Shiro miso
Miso pasta je tradiční výrobek ze sójových bobů, které se smíchají s fermentačním činidlem koji, solí a zrají v dubových sudech. Je používána převážně v japonské kuchyni. Shiro miso má světle-béžovou barvu a narozdíl od od ostatních miso druhů má nejmenší obsah soli a zároveň je lehce nasládlé.Tato ingredience dodává pokrmům specifickou umami chuť.
V hmoždíři drcené hořčičné semínko
Dodá omáčce ten správný říz a umocní sýrovou chuť.
Cibule a česnek
Kombinace cibule a česneku přidá pokrmu ostrost a umami chuť.
Dýňové Mac and Cheese
Ingredience
1 máslová dýně
300 g těstovin (rigatoni, macaroni nebo mušličky)
1 hrnek kokosového nebo jiného rostlinného mléka
1/2 hrnku nesolených kešu ořechů
1/2 hrnku lahůdkového droždí
2 lžíce citronové šťávy
2 stroužky domácího česneku
1 lžíce tapiokového škrobu
1 lžíce shiro miso
1 lžička rajčatového protlaku
1 lžička drcené žluté hořčice
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžička sušené cibule
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
olivový olej
špetka chilli flakes
špetka černého pepře
čerstvý tymián
Postup
Máslovou dýni rozpulte napůl, vydlabte semínka a lehce pokapejte olejem, pečte 45 minut na 175 stupňů. Kešu ořechy zalejte vroucí vodou a nechejte 45 minut nasáknout. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
Dýni po vytažení z trouby nechejte chvíli vychladnout a sloupněte z ní upečenou slupku. Dužinu přesuňte do mixéru, přidejte nasáklé a okapané kešu ořechy, miso, lahůdkové droždí, drcenou hořčici, mletou papriku, muškátový oříšek, sůl, tapiokový škrob, citronovou šťávu, protlak, kokosové mléko, sušenou cibuli a prolisovaný česnek. Směs v mixéru rozmixujte dohladka, nalejte na uvařené těstoviny a pořádně je promíchejte, ať se hezky obalí. Talíř dozdobte špetkou chilli flakes, čerstvě umletým pepřem a tymiánem.
Dobrou chuť.
Máte rádi rostlinné recepty? Co nejraději vaříte? Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů.