Frankitchen

Pumpkin risotto

Nevím jak vy, ale já už jsem plně v podzimní náladě. Po krásném září, které přineslo příjemné babí léto, přišlo s říjnem pravé podzimní počasí. Je to ta doba, kdy mám v kuchyni chuť do všeho přisypávat skořici, muškátový květ, badyán nebo další zahřívací koření, zabalit se do deky a číst hezké knížky.

Dýňové rizoto k podzimu patří a tahle varianta je docela tradiční. Chtěla jsem ji udělat trochu víc fancy a tak jsem do něj zakomponovala pěnu z kozího sýra, čerstvé brusinky a šalvěj na másle. Vždycky mám tak dobrý pocit, když vytvořím jídlo, které obsahuje sezónní zeleninu a bylinky z naší zahrady. Dostala jsem pár dýní Hokkaido z poslední sklizně, nasbírala si hrst čerstvých brusinek, pár jedlých květů a natrhala šalvěj z hustého keříku, který přežije snad všechno. Chodím ji trhat i v zimě, když mrzne a je to bylinka, která je zakomponovaná ve spoustě našich zimních pokrmů a nechybí u štědrovečerního stolu.

A teď k receptu.

 

Ingredience na 4 porce

 

Rizoto

1 dýně Hokkaido

1 bílá cibule

320 g arborio rýže

1 dcl suchého bílého vína

1 l zeleninového vývaru

olivový olej

kousek másla

1 lžička mletého muškátového květu

špetka dýňového koření

špetka mletého zázvoru

čerstvý pepř

sůl

 

Pěna z kozího sýra

100 g měkkého kozího sýra

2  lžíce kozího žervé

4  lžíce kozího mléka

 

Brusinky

hrst čerstvých brusinek

5 lžic vody

 čekankový sirup

špetka skořice

 

Šalvěj na másle

máslo nebo ghee

lístky čerstvé šalvěje

 

  • Dýni rozdělte na dvě půlky, rozříznutou stranou dolů ji položte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte na 170 stupňů asi 40 minut.
  • Čerstvé brusinky vařte 10 minut ve vodě, přidejte špetku skořice. Po uvaření doslaďte čekankovým sirupem a nechejte vychladnout.
  • Do rozehřátého másla vložte pár lístků šalvěje a pár sekund je tam ponechejte. Šalvěj ztratí štiplavost a bude lehce křupavá.
  • Dýni nechejte vychladnout a potom lžičkou vydlabte dužinu a rozmixujte na pyré.
  • Do rozpálené pánve nalejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou bílou cibuli, lehce orestujte a zasypte rýží.
  • Rýži podlejte bílým vínem, promíchejte a počkejte, dokud se tekutina neodpaří.
  • Postupně přidávejte po naběračce zeleninový vývar a vždycky počkejte, dokud se tekutina neodpaří.
  • V posledním kroku přidejte dýňové pyré, dochuťte muškátovým květem, dýňovým kořením, zázvorem, čerstvým pepřem a solí a přidejte kousek másla.
  • Vytvoří se krásná krémová omáčka, která se při nandání na talíř hezky rozteče do stran.
  • Nachystejte si pěnu z kozího sýra. Měkký sýr rozmačkejte vidličkou, přidejte žervé a kozí mléko a vyšlehejte. Naplňte do dávkovače. Tip: kozí mléko můžete nahradit smetanou.
  • Rizoto rozprostřete na talíř, příčně dávkujte pěnu z kozího sýra, přidejte brusinky, šalvěj a jedlé květy.

Dobrou chuť <3

 

 

 

 

Komentáře