
Nevím jak vy, ale já už jsem plně v podzimní náladě. Po krásném září, které přineslo příjemné babí léto, přišlo s říjnem pravé podzimní počasí. Je to ta doba, kdy mám v kuchyni chuť do všeho přisypávat skořici, muškátový květ, badyán nebo další zahřívací koření, zabalit se do deky a číst hezké knížky.
Dýňové rizoto k podzimu patří a tahle varianta je docela tradiční. Chtěla jsem ji udělat trochu víc fancy a tak jsem do něj zakomponovala pěnu z kozího sýra, čerstvé brusinky a šalvěj na másle. Vždycky mám tak dobrý pocit, když vytvořím jídlo, které obsahuje sezónní zeleninu a bylinky z naší zahrady. Dostala jsem pár dýní Hokkaido z poslední sklizně, nasbírala si hrst čerstvých brusinek, pár jedlých květů a natrhala šalvěj z hustého keříku, který přežije snad všechno. Chodím ji trhat i v zimě, když mrzne a je to bylinka, která je zakomponovaná ve spoustě našich zimních pokrmů a nechybí u štědrovečerního stolu.
A teď k receptu.
Ingredience na 4 porce
Rizoto
1 dýně Hokkaido
1 bílá cibule
320 g arborio rýže
1 dcl suchého bílého vína
1 l zeleninového vývaru
olivový olej
kousek másla
1 lžička mletého muškátového květu
špetka dýňového koření
špetka mletého zázvoru
čerstvý pepř
sůl
Pěna z kozího sýra
100 g měkkého kozího sýra
2 lžíce kozího žervé
4 lžíce kozího mléka
Brusinky
hrst čerstvých brusinek
5 lžic vody
čekankový sirup
špetka skořice
Šalvěj na másle
máslo nebo ghee
lístky čerstvé šalvěje
- Dýni rozdělte na dvě půlky, rozříznutou stranou dolů ji položte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte na 170 stupňů asi 40 minut.
- Čerstvé brusinky vařte 10 minut ve vodě, přidejte špetku skořice. Po uvaření doslaďte čekankovým sirupem a nechejte vychladnout.
- Do rozehřátého másla vložte pár lístků šalvěje a pár sekund je tam ponechejte. Šalvěj ztratí štiplavost a bude lehce křupavá.
- Dýni nechejte vychladnout a potom lžičkou vydlabte dužinu a rozmixujte na pyré.
- Do rozpálené pánve nalejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou bílou cibuli, lehce orestujte a zasypte rýží.
- Rýži podlejte bílým vínem, promíchejte a počkejte, dokud se tekutina neodpaří.
- Postupně přidávejte po naběračce zeleninový vývar a vždycky počkejte, dokud se tekutina neodpaří.
- V posledním kroku přidejte dýňové pyré, dochuťte muškátovým květem, dýňovým kořením, zázvorem, čerstvým pepřem a solí a přidejte kousek másla.
- Vytvoří se krásná krémová omáčka, která se při nandání na talíř hezky rozteče do stran.
- Nachystejte si pěnu z kozího sýra. Měkký sýr rozmačkejte vidličkou, přidejte žervé a kozí mléko a vyšlehejte. Naplňte do dávkovače. Tip: kozí mléko můžete nahradit smetanou.
- Rizoto rozprostřete na talíř, příčně dávkujte pěnu z kozího sýra, přidejte brusinky, šalvěj a jedlé květy.
Dobrou chuť <3