
Oříšková granola se semínky a lyofilizovaným ovocem
Oříškovou granolu vyrábím do zásoby, abychom měli vždycky po ruce zdravé mlsání, které zasytí. Protože byl zrovna den žen, namíchala jsem symbolickou růžovou verzi, která je plná křupavých jahod, brusinek a okvětních lístků růže. Fantazii se meze nekladou a můžete si vytvořit vlastní variantu z oříšků a ovoce, které máte rádi.
Tahle dobrota má spoustu využití. Lze ji přidat do snídaňové kaše, mléka, různých ovocných bowlů, jogurtu nebo jen tak do hrsti jako výborný zdroj nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. U nás doma teď frčí v kokosovém jogurtu od Wild&Coco. Tento jogurt je famózní a asi jako jediný u nás na trhu neobsahuje přidané škroby.
Ingredience
200 g lískových oříšků
200 g kešu
150 g mandlí
100 g kokosových plátků
100 g slunečnicových semínek
100 g zlatých lněných semínek
100 g bílých sezamových semínek
100 g chia semínek
2 hrsti lyofilizovaných jahod
2 hrsti lyofilizovaných brusinek
2 hrsti kustovnice čínské
3 lžíce čekankové vlákniny (používám tuto)
hrst makadamových oříšků
hrst sušených růžových lístků (používám tyto)
špetka mleté vanilky (používám tuto)
špetka mleté skořice
špetka maldonské soli
Na suché pánvi nejdřív opečte lískové ořechy. Po opečení přendejte do utěrky a třením odstraňte slupku. Do velké suché pánve přidejte kešu ořechy, makadamové ořechy, mandle a opékejte, dokud se oříšky nerozvoní. Pak k nim přidejte slunečnicová semínka, lněná semínka, sezamová semínka, chia semínka, kokosové plátky a ještě chvíli opékejte. Pánev odstavte z plotny a do směsi přidejte lískové ořechy zbavené slupky, jahody, brusinky, kustovnici, lístky růže, koření a pořádně zamíchejte. Přidejte tři lžíce čekankové vlákniny, opět zamíchejte a navrstvěte na plech vyložený pečícím papírem. Vychladlou granolu přemístěte do vzduchotěsné nádoby a pro radost hned ochutnejte 🙂