
Švestky, mák a kardamom
Tenhle koláč budete milovat! Je dokonale vláčný a šťavnatý. Jeho příprava je velmi jednoduchá a všechny ingredience jsou dobře dostupné.
Vznikl docela náhodou, když jsem si od babičky přivezla košík čerstvě natrhaných švestek.
Já: ,,Babi, já bych si tak dala nějakou švestkovou buchtu.”
Babička: ,,Co skládanky? Ty mám s kadlátkama nejradši.”
Já: ,,To je moc pracný. A je v nich pecka. To mě vždycky rozčiluje. Kousnu do vláčnýho těsta a zaseknu se o pecku.”
Babička: ,,No, když tam ta pecka není, tak to těsto navlhne a pak to není ono.”
Babička: ,,Tak udělej táč na plech s makem.”
Já: ,,Mňam, s makem! Ten udělám.”
Tak jsem přijela domů, položila košík švestek na linku, rozpálila troubu a vytáhla mák, špaldovou mouku a zasekla se u ledničky. ,,Vajíčka!” hbitě jsem se rukou dotkla čela, že jsem na ně zapomněla…
Jak na vláčné těsto bez vajec?
Tučný jogurt, mléko, soda, kypřící prášek a ocet! Velikou výhodou je, že si tyto ingredience můžete přizpůsobit podle svých požadavků. Živočišné výrobky můžete nahradit rostlinnými, pokud chcete.
Tak a teď k mému receptu.
Suchá směs
200 g špaldové celozrnné mouky (mám nejradši tuhle od Probio)
80 g mandlové mouky
100 g přírodního třtinového cukru
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
Mokrá směs
180 g řeckého jogurtu
90 ml mandlového mléka (nebo kravského či jiného rostlinného)
60 ml slunečnicového oleje (použila jsem tenhle slunečnicový)
1 lžíce jablečného octa
2 lžičky vanilkového extraktu
Maková drobenka
1 hrnek máku
1/2 hrnku mandlové mouky
1 lžíce přírodního třtinového cukru
40 g másla
+ mletý kardamom (používám tento od Antonína) a samozřejmě čerstvé švestky. Nakrájela jsem jich tam co nejvíce se jich vešlo!
Postup
Nejdříve si připravte drobenku. V míse smíchejte mák, mandlovou mouku, cukr a máslo do konzistence drobenky. Odložte na později.
V jedné míse smíchejte špaldovou mouku, mandlovou mouku, cukr, sodu, prášek do pečiva, sůl a zamíchejte.
V druhé míse smíchejte jogurt, mléko, olej, vanilkový extrakt a jablečný ocet. Pak směs vlijte do suché směsi a pořádně promíchejte. Vytvoří se lepivé těsto, ani ne řídké, ani ne husté.
Těsto přendejte do formy vyložené pečícím papírem a zahlaďte. Použila jsem formu o rozměru 36×25 cm, ale můžete použít i klasickou kulatou formu na koláč.
Na těsto pokládejte hustou vrstvu švestek, posypte je kardamomem a nakonec makovou drobenkou. Pokud nemusíte mák, zasypte švestky mandlemi.
Pečte při 175 stupních přibližně 50 minut. Jestli je těsto hotové poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a po vytažení na ní nebudou ulpívat drobečky.
Bon Apetit.
P.S. Pokud recept vyzkoušíte, budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak vám chutnalo.