Dorty a dezerty

Raspberry Curd

Curd?Tvaroh?Krém?Puding?

Pro slovo curd nemá čeština žádný vystihující výraz. Říkat mu tvaroh rozhodně nechci a krém je zase docela zavádějící. Myslím, že když se řekne curd, každý si představí žloutky a vlastně hned ví, na čem je. Jak jen to jde, tak se snažím názvy počešťovat, ale tady mi to prostě nějak nejde do pusy. Dejte mi schválně vědět, jak tomu říkáte vy a jaká varianta vám zní nejlépe.

Skvěle se hodí do Pavlov, které s ním získávají úplně jiný rozměr chuti, ale taky dovnitř dortů nebo věnečků. Dá se připravit z různých druhů ovoce a můžete s ním experimentovat a přidávat další zajímavé chutě. Tento malinový jsem podtrhla tónem pomeranče, mého oblíbeného Gran Marnier likéru, ale vy si ho doma můžete připravit klidně i bez něj.

A teď už se vrhnu na recept.

Budete potřebovat:

300g mražených malin

4 žloutky

lžíce třtinového cukru

1/2 dcl Gran Marnier likéru

lžička vody z pomerančových květů od Nielsen-Massey (odkaz zde)

1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy

100 g másla

 

Maliny vložte do kastrůlku, zasypte lžící třtinového cukru, přidejte lžíci pomerančové šťávy a na mírné teplotě nechte povařit. Přilejte 1dcl Gran Marnier likéru a ještě jednou nechejte přivést k varu. Vzniklé pyré pomixujte a přeceďte přes sítko, abyste se zbavili zrníček do žáruvzdorné nádoby/misky. Přidejte lžičku vody z pomerančových květů, 4 žloutky a misku umístěte nad páru.

Metličkou stále míchejte, dokud směs nezačne houstnout. Poté přendejte misku na suchou utěrku a pomalu metličkou zašlehejte na kostičky nakrájené studené máslo. Vraťte zpátky nad páru a míchejte dokud směs nezhoustne do pudingovité konzistence.

Raspberry curd přemístěte do uzavíratelné nádoby, nechejte vychladnout a skladujte v lednici.

Komentáře