Dorty a dezertyFrankitchen

Valentine Pavlova wreath

Napsala 14 února, 202416 února, 2024Žádné komentáře

Jedna věc, bez které se v tomto receptu neobejdete, je kuchyňský robot s balónovou metlou. Pokud teda nechcete vyměnit pečení za bench-press. Ne, vážně. Šlehání bílků do sněhu na dokonale bílou a pevnou Pavlovu si bez výkonného robotu nedokážu představit. Právě to zašlehání cukru totiž přímo rozhoduje o tom, jak se Pavlova věnec povede.

Jaká vajíčka použít?

Co jsem za dobu, co peču Pavlovy taky vysledovala, je, že stáří vajec přímo ovlivňuje strukturu sněhu. Nedoporučuji vám proto používat zcela čerstvá vajíčka. Sice i z nich sníh vyšleháte, ale rozhodně nepůjde tak hezky do objemu jak z vajec pár dní odležených v ledničce. Pokud tedy víte, kdy přesně vejce slepice snesla, doporučuji je použít nejdřív za 3-4 dny.

Kolik cukru je v Pavlově akorát?

Samozřejmě jsem zkoušela ubrat i množství cukru, ale díky němu je Pavlova pevná a drží tvar. Pokud pečete Pavlova věnec, nebo mini Pavlovy, měli byste mít na 1 bílek minimálně 50g cukru krupice nebo krystalu. Cukr můžete snížit, když pečete Pavlova roládu, nebo Pavlova dort, kde můžete pláty rozdělit na dva a kde vlastně ani tolik nevadí, že je Pavlova křehčí.

Jak dobře vyšlehat bílky?

Dalším velmi důležitým tipem před šleháním bílků je – všechno, co s nimi přijde do kontaktu, řádně odmastit octem nebo citronovou šťávou a vytřít dosucha. I z tohoto důvodu je vhodné použít robota, který většinou vlastní nerezovou mísu, která není tak náchylná na přilnutí mastnoty. Pokud byste se přece jen odhodlali šlehat bílky ručně, použijte sklo, keramiku nebo nerez, hlavně ne plast.

Sníh je velmi náchylný na vlhkost, proto Pavlovu nedoporučuji připravovat na lince, kde vám zrovna bublá vývar. Stejně tak, když je ve vzduchu vysoká vlhkost a prší.

Pokud se vám při nanášení sněhu nadzvedává pečící papír, přilepte ho zespodu k plechu trochou sněhu. Půjde vám to pak lépe.

A teď k samotnému receptu.

Na Pavlova věnec o průměru zhruba 20 cm budete potřebovat:

3-4 bílky

200g cukru krupice

1 lžíce bílého vinného octa

1/2 lžíce kukuřičného škrobu

 

Vytáhněte vejce z lednice a rovnou oddělte bílky od žloutků. Žloutky uchovejte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce a než se vám Pavlova věnec usuší, vyrobte z nich tento skvělý raspberry curd. Recept na něj najdete zde.

Bílky nechejte ve šlehací míse zhruba 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Zapněte robot, prošlehejte na nižší otáčky, dokud se nevytvoří bílá pěna.

Postupně zašlehejte krupicový cukr po malých dávkách, ideálně na 6-7 krát na střední otáčky, dokud se cukr nezapracuje do bílků. Během šlehání si nezapomeňte otřít hrany mísy, kde cukr často ulpívá.

Jakmile budete mít všechen cukr zašlehaný, zvyšte otáčky na maximum a šlehejte do pevného sněhu. Pokud si ho trochu naberete, neměli byste mezi prsty cítit krystalky cukru.

Pro stabilizaci sněhu můžete do sněhu přidat lžíci bílého vinného octa a 1/2 lžíce škrobu. Jen krátce prošlehejte v robotu a co nejrychleji přeneste sníh do zdobícího sáčku se špičkou. Pomocí špičky nanášejte sníh na plech vyložený pečícím papírem a tvarujte do věnce, nebo takové kytičky. S tvarem špičky můžete experimentovat a vytvořit tak Pavlova věnec různých tvarů.

Troubu rozpalte na 150°C a hned po vložení plechu s Pavlova věncem stáhněte teplotu na 110°C a sušte dvě hodiny na spodní a horní ohřev. Po uplynutí času troubu vypněte a Pavlovu nechejte ještě chvíli dojít. Vychladlý věnec půjde snadno odlepit od pečícího papíru, ale přesto s ním manipulujte opatrně.

Pavlova věnec můžete uskladnit ve vzduchotěsné nádobě do dalšího dne nebo ho rovnou nazdobit. Myslím, že jakmile jednou upečete Pavlovy a naplníte je společně se šlehačkou i curdem, bude vám už v každé další verzi pouze se šlehačkou chybět.

Tento malinový Pavlova věnec jsem naplnila malinovým curdem a krémem z mascarpone a šlehačky.

Na krém budete potřebovat:

250g mascarpone

200g šlehačky 40%

1 lžičku vanilkového extraktu (používám tento od Nielsen-Massey)

špetka zrníček mleté vanilky

Do mísy přendejte mascarpone, šlehačku, lžičku vanilkového extraktu a špetku vanilkového prášku. Mascarpone a šlehačka musí být vychlazené, aby se hezky vyšlehaly. Šlehejte v robotu nebo ručním šlehačem velmi krátce do ztuhnutí krému, pozor na přešlehání, krém by se vám srazil. Pracuje se sním velice podobně, jako když šleháte šlehačku do pevné konzistence. Jakmile uvidíte, že krém tuhne a drží špičky na metlách mixéru, zastavte šlehání. Tento krém není nutné doslazovat, protože Pavlova je sama o sobě velmi sladká. Pokud byste si chtěli tento krém připravit k jinému dezertu, doporučuji trochu osladit pudrovým cukrem. Můžete ho vložit do zdobícího sáčku se stejným vzorem špičky nebo ho nanést na Pavlova věnec jenom tak lžící. Na tomto dezertu je skvělé, že nemusí být dokonalý. Naopak, nepřesné linie ho dělají zajímavějším a moc mu sluší, nebojte se proto experimentovat.

Na závěr jsem tento Pavlova věnec nazdobila čerstvým granátovým jablkem, malinami, okvětními plátky růží a čerstvým tymiánem, který ho krásně provoněl.

Jestli budete recept zkoušet, budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak se vám povedl a jak vám chutnal. Zpětná vazba je pro mě moc důležitá, nejen, že mě vždy posune o kousek dál, ale taky nesmírně potěší. Mějte se krásně a děkuji za zájem.

 

 

 

Komentáře